top of page

tým průvodců

foto.jpg

veronika matějová

učitelka spojené 1. třídy Cílkovy domácí školy

 

Dita done-7183.jpg

Dita Špačková

učitelka 4. a 5. třídy cílkovy domácí školy

Lesní školku Cílek jsem spolu s prvorozeným synem navštěvovala od samého začátku a vždy jsem v hloubi duše cítila, že jsme "správně". Když potom Míša s Ivou a Markétou dokázaly uvést k životu i projekt Cílkovy domácí školy, mé rodičovské i pedagogické srdce se zaradovalo nad jejich záměrem, odvahou i odhodláním. Ano, hlavně odvahou! Vždyť to byl velmi odvážný krok do neznáma a ty ženy dokázaly, a dennodenně dokazují, že přemohly strach i předsudky okolí a jdou pevně za svou vizí, kterou modelují spolu s dětmi a rodiči v příjemném komunitním prostředí plném důvěry a lásky. Pro mě jako pro rodiče je úžasné vidět návaznost školky a školy ve stejném duchu vzájemného respektu, kde mají děti prostor "vykvést". A jako pedagog? Co víc si přát...

foto_edited.jpg

TEREZA ČERNÁ

AKTUÁLNĚ NA MATEŘSKÉ DOVOLENÉ

 

Do Cílkovy domácí školy jsem přišla po mateřské a moc mě lákala ta svoboda v rozhodování i v experimentování s tím, jak učit, aby to bavilo děti i jejich průvodce. Je to pro mě zábava i zodpovědnost. Stále hledám tu hranici mezi tím jak moc se učit a jak moc se bavit, snad se mi daří to dobře kombinovat a vyrovnávat. Rozhodně mně to hledání ale baví :) Nedokážu si představit život bez rodiny, malování, písniček, knížek a velkého hrnku teplého čaje.

foto petra.jpg

PETRA ČAPKOVÁ

UČITELKA 2. TŘÍDY CÍLKOVY DOMÁCÍ ŠKOLY

 

Baví mě pozorovat děti, jak objevují svět a v bezpečném a podnětném prostředí jsou si samy, či s pomocí podané ruky, schopny se světem kolem sebe poradit a rozvíjet se. Samy se rozhodovat a nést za svá rozhodnutí zodpovědnost. Do Cdš přicházím po roce práce ve školství, kdy jsem se po rodičovské dovolené rozhodla změnit pole působnosti z práce v korporátní firmě a zůstat nablízku dětem, nejen těm svým. Ráda se přidávám k týmu, který dětem v oblasti vzdělávání nabízí bezpečné a podnětné prostředí, uzpůsobené jejich přirozenému vývoji.

foto.jpg

JANA FOLLEROVÁ

učitelka 3.třídy cílkovy domácí školy

Založení Cílkovy domácí školy jsem sledovala s velkým potěšením a vděčností, že zde taková škola vzniká. Ve druhém roce jsem do ní bez obav svěřila svého nejmladšího syna a ve třetím roce jsem se moc ráda připojila sama jako průvodce. K pedagogické profesi jsem se dostala velkou oklikou přes vystudování Stavební fakulty ČVUT, domácí školu s vlastními dětmi, doplnění pedagogiky a dalších kurzů zaměřených na vzdělávání. Hodně mě ovlivnila Feuersteinova metoda instrumentálního obohacení, která se zaměřuje na rozvoj myšlení ve vztahu k učení se. Mám zkušenosti ze soukromé i státní základní školy. Práce s dětmi mě moc baví. Miluji jejich „A proč?“ Mým cílem je, aby tato otázka z jejich hlav nevymizela. Aby stále hledaly, ptaly se po smyslu a konaly s vědomím. Je vzrušující je pozorovat a čekat, co z nich vyroste. Zrovna čtu knihu o Abrahamu Lincolnovi, který mimo jiné řekl: „Nejlepší způsob, jak předpovědět svou budoucnost, je vytvořit si ji.“ Dodávám s jistou dávkou bázně a pokory, že je mi ctí, být součástí budoucnosti našich dětí.

Životopis
Fotka - Lily.jpg

AURÉLIE BOTTAZZI (LILY)

LEKTORKA ANGLICKÉHO JAZYKA

koncept Cílkovy Domácí Školy mě zaujal, protože věřím tomu, že dětí se učí nejlépe když objevují svět svobodně, svým tempem. Každé dítě je jedinečné a má jiné schopnosti než děti jiné, proto potřebuje volnost a respekt. Baví mě pracovat s dětmi a sledovat jak rostou. Mám pocit, že i já se stále učím a snažím se zlepšovat. Mám velkou radost, že mě Cílkova Domácí Škola vzala do svého týmu.
Celý svůj dospělý život jsem doposud trávila ve velkých městech, pocházím z Paříže. Zapomněla jsem, jak dobře jsem se jako malá vždycky cítila v přírodě. Konečně se k tomu vracím a přeji si, aby můj syn taky zažil krásné dětství v blízkosti přírody a spoustu dobrodružství. Ráda sportuji a cestuji, mou velkou oporou je má rodina.

Michaela Sedlatá

zakladatelka a koordinátorka cílkovy domácí školy

Mým hlavním motivem a cílem celého cílkovského snažení jsou vášnivé děti. Nekonečná dětská energie, kreativita, neznalost mezí lidského myšlení a poznání a nadšení z přítomného okamžiku je tím, co obdivuji a co chci chránit a uchovat. Věřím v partnerství mezi dětmi a dospělými a v to, že obě strany se toho od sebe mohou hodně naučit. Děti to, co ještě nepoznaly, a dospělí to, nač často zapomněli. Snažím se dětem otevírat dveře do nových oblastí poznání a být jim vnímavým průvodcem na jejich cestě vedené vlastními touhami a schopnostmi. Neumím si představit naplněný život bez aktivního pohybu a neustálého objevování. K životu potřebuji knihy, které bohužel posledních pár let spíše shromažďuji, než čtu, svobodu, své děti a nejvíc svého muže. Je mi příjemně v malém komunitním prostředí podobně smýšlejících rodin a proto se ve škole starám kromě dětí také o jejich rodiče. 

Iva Fábinová

zakladatelka Cílkovy domácí školy

 

Mým cílem je předat dětem především schopnost rozpoznat, že svoboda, která nám umožňuje tvořit, vzdělávat se, zakládat školy, je vždy spojená se zodpovědností. Odpovědnost, odvaha, důvěra a podpora ostatních. Škola kde se pečuje o lidské vztahy a podporuje prosociální chování dětí, otevírá dveře ke vzdělávání. To vše je mojí osobní motivací. Mám ráda vytrvalostní sporty a vzdělávání je takovým během na dlouhou trať.

bottom of page