top of page

Metodika výuky

Naše pedagogika je orientovaná na dítě jako individuální osobnost a opírá se o spolupráci trojlístku “rodič - dítě - škola”. Volně vychází ze vzdělávacího programu Začít spolu, klade důraz na samostatnost dětí a jejich zodpovědnost. Splňuje vzdělávání podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání tak, aby děti mohly v případě potřeby navázat docházkou do běžné školy. Metodika výuky stojí na pilířích formulovaných v mezinárodním standardu práce učitele s názvem Kompetentní učitel 21. století:

 

Komunikace

Základem našeho přístupu je respektující komunikace učitele s dětmi, s rodiči i podpora vzájemné respektující komunikace mezi dětmi. Děti jsou vedeny k rozlišování a pojmenovávání svých pocitů, mají možnost vyjádřit svůj vlastní názor a argumentačně jej rozvíjet.

Inkluze a demokratické hodnoty

Při výuce klade učitel důraz na individualitu dítěte, vychází z předpokladu, že je každé dítě jiné a vyžaduje odlišné podněty k výuce a ke svému rozvoji obecně. Učitel využívá potenciál uložený v každém dítěti k podpoře vzájemného učení. “Ochutnávkou” demokratických procesů učí děti podstatě demokracie, nechává je nést následky demokratické volby, umožňuje jim svobodně se rozhodovat a nést za svou volbu odpovědnost. Chybu vnímáme jako skvělý prostředek k učení, rozmanitost považujeme za dar.

Výchovné a vzdělávací strategie

Učitel nabízí dětem aktivity podporující objevování, experimentování a kladení otázek. Podporuje tvořivost, využívá zážitkové a problémové učení, vede děti k pozitivnímu sebepojetí a podpoře sebevědomí a podporuje vlastní iniciativu dětí. Učitel vytváří reálné situace každodenního života, v nichž děti aplikují to, co se ve škole naučily. Používá strategie, které pomáhají dětem porozumět hranicím a pravidlům, učí děti respektovat práva ostatních v demokratické společnosti. Při vzdělávání využívá učitel také moderní technologie.

Plánování a hodnocení

Do plánování jsou zapojeni všichni aktéři, tedy učitel, děti i rodiče. Hodnocení vychází ze záměrného pozorování dětí učitelem, jeho neméně důležitou součástí jsou také sebehodnocení a vzájemné hodnocení dětí. Při shromažďování dat o pokrocích dětí využívá učitel jejich portfolia (osobní složka dítěte), přičemž minimalizuje srovnávání dětí. Učitel podporuje individuální cestu každého dítěte a hledá jeho silné stránky. Při plánování práce učitel systematicky sestavuje výuku s ohledem na cíle stanovené v RVP se zohledněním individuálních možností a potřeb dítěte.

 

Učební prostředí

Učitel rozvíjí pozitivní sociální klima třídy, ve kterém se cítí každé dítě být přijímáno a nebojí se experimentovat a dělat chyby. Učitel nabízí dětem širokou škálu variabilních pomůcek a materiálů, které jsou dětem přístupné, přičemž jsou dána pravidla pro jejich uložení v učebních centrech. Učitel jasně formuluje svá očekávání vzhledem k chování dětí a zapojuje je do tvorby těchto pravidel. K výuce využívá také odpolední blok na zahradě jurty, který napomáhá porozumění přírodním procesům a podporuje polytechnické dovednosti a pohybovou zdatnost.

Rodina a komunita

Učitel nabízí rodinám i širší komunitě možnost zapojit se do výchovy a vzdělávání dětí ve škole a podporuje partnerský přístup. Učitel informuje rodiče různými způsoby o pokrocích dětí a do vzdělávání dětí začleňuje témata, která korespondují se zkušenostmi dětí ze života ve vlastní rodině či komunitě.

Profesní rozvoj učitele

Učitel pravidelně hodnotí svou vlastní práci a na základě svého hodnocení a zpětné vazby od dětí a rodičů zvyšuje kvalitu a efektivitu své práce.

bottom of page